Studio Torkkeli 3.0

Studio Torkkeli 3.0

Studio Torkkelin uusi visuaalinen ilme ja verkkosivut julkaistiin 14.2.2021. Ulospäin muutokset eivät näytä järin suurilta: samat ihmiset, samat paikat, palvelutkin ovat pysyneet melko samoina pieniä viilauksia lukuunottamatta.

Yrittäjänä minä, Laura, olen kuitenkin kasvanut hurjasti kuluneen vuoden aikana. Omassa päässäni on tapahtunut aika paljon. Tarinaa riittäisi vaikka pienen kirjan verran, mutta ajattelin tähän lyhyesti kirjoitella pääasioita kuluneen vuoden tapahtumista.

Kun tulin mukaan Studio Torkkelin työntekijäksi 2013 (yrittäjäksi tähän yritykseen tulin 2015), olin juuri menossa naimisiin. Olin kuvannut lapsi- ja perhekuvia sekä häitä jokusen vuoden ajan, ja olinkin hyvin tyytyväinen työhöni. Aloin niihin aikoihin opiskella valokuvaajan ammattitutkintoa VVI:llä, ja huomasin että oma ammatillinen kehittyminen oli jäänyt junnaamaan, kun päivät täyttyivät asiakastöistä ja näennäisesti kaikki oli ”ok”. Opiskelujen aikana ehti syttyä kipinä ja ajatus siitä, millaisia valokuvia todella haluaisin ottaa ja mitä kaikkea Studio Torkkeli voisikaan olla, mutta sitten väliin tuli se kuuluisa elämä – ensin vähän murheita, sitten aloinkin odottaa esikoistamme, palasin töihin enemmän ja vähemmän osa-aikaisesti, aloin odottaa toista lasta, ja kun sitten oli tarkoitus palata jälleen töihin, iski kevään 2020 tapahtumat toiminnan jäihin melko totaalisti. Töihin paluu siirtyi, kun ei ollut, mihin palata. Isäni Kimmo jäi kokonaan eläkkeelle yhtäkkiä, vaikka toki virallisesti eläkeläinen oli ollut vuosia aiemmin.

Keväällä 2020 tilanne näytti aika pahalta. Suurin osa kuvauskeikoista peruuntui, Pikkustudion passikuvaukset loppuivat lähes kokonaan, ylioppilaskuvauksia oli vain kourallinen. Kahden studion kiinteät kulut juoksivat kuitenkin koko ajan. Meillä oli kuitenkin onnea: kiinteiden kulujen kanssa saimme joustoa vuokranantajalta ja pankista, sain Finnfoton korona-apurahan, saimme Business Finlandilta tukirahaa uusien tuotteiden kehittelyyn ja onneksi myös yritys on velaton ja melko vakavarainen. Kesän ajaksi myös kuvaustoiminta vilkaistui, kun ulkokuvaukset mahdollistuivat.

Olin kesän alussa hakenut myös Ely-keskukselta kehittämisavustusta ja elokuussa meinasin tippua takapuolelleni, kun hakemus sai vihreää valoa. Tukirahalla pystyimme siis ostamaan valmennusta ja konsultaatiota yrityksen strategian, visuaalisen ilmeen, digitalisaation, brändin kehittämisen ja tuotekehityksen suunnitteluun ja kuvaajiemme kouluttamiseen. Tukirahaa saa käyttää myös omaan ja työntekijän palkkaan näiden projektiin kuuluvien toimien osalta. Avustus toimii käytännössä niin, että vajaan neljäsosan palveluiden summasta pitää maksaa itse.

Tämä on ollut siis siinä mielessä aivan mieletön onnenpotku meille, niin kurjaa kuin muuten tilanne koko maailmassa siis onkin. En olisi koskaan pystynyt investoimaan tällaisiin asioihin, eikä toisaalta olisi ”normaalin työn” ohessa ollut myöskään mahdollisuutta irrottaa tähän aikaa. Tiedän, että moni suhtautuu hyvin kriittisesti näihin yritystukiin (ja suhtaudun itsekin) mutta olen kuitenkin kaikella tällä rahalla ostanut palveluita muilta, hyvin pieniltä yrittäjiltä ja koko projektin tarkoitus on myös, että pystyisin jatkossa työllistämään muita valokuvaajia vielä isommassa määrin kuin nyt on. Toivottavasti jo pian.

Rahassa mitattuna tämä tukiraha näkyy tällä hetkellä kirjanpidossa vielä (pienenä) miinusmerkkinä, mutta uskon ja toivon että kaikki iso työ mitä taustalla on tehty, näkyy jatkossa myös ulospäin. Oma visio siitä, miten ja miksi teen tätä työtä, on nyt kristallinkirkkaana mielessäni. Vielä en osaa sitä ihan yhtä kirkkaana sanoiksi pukea, mutta kyllä sekin sieltä vielä tulee.

Isommat ja nöyrimmät kiitokset haluan jakaa teille, jotka olette mun kanssa tätä projektia jakaneet:
Tiina Haring / Rouva Musta oy
Katía Uusikartano ja Anne-Maj Linna
Nina Rinne / Sitomo Oy
Kaisa Kartela, graafinen suunnittelu
Laura Jalonen / Jaloin suunnittelutoimisto Oy
Miina Keto / Soulgood Oy

Lukuisat kollegat, jotka olette tavalla ja toisella olleet auttamassa. Muutama yhteistyö on myös vielä kesken.

Ja tietysti meidän oman studion huikeat naiset Suvi, Tiina, Laura ja Reetta <3

Kaikkein rakkaimmat kiitokset vielä omalle ja yrityksen isälle Kimmolle, joka on toiminut tässä projektissa sekä suurimman kriitikon että kannustajan monivivahteisessa roolissa, ja tässä varmasti jatkaa vastakin.

Valoisin terveisin Laura Tammisto

Kuva: Emmi Virtanen/By Emmi


Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia