Studio Torkkelin historia valokuvaamona alkaa kesästä 1982. Kimmo Torkkeli kertoo näistä hetkistä:

”Ajeltiin siinä rauhaksiin Puolangalta kavereitten mökiltä kotiin vaimoni Tuulan punaisella Tippa-Renulla. Tuula kutoi harmaita sukkia repsikan penkillä. Siinä ajaessa tuli puheeksi, että olin ajatellut perustaa studion Kangasalan Suoramalle, Osuuspankin uuteen taloon. Sitten tiistai-aamuna meninkin jo pankinjohtajan juttusille tilan vuokraamisesta. Ammatissa toimiva valokuvaaja saattoi tuolloin päästä Kalevan Matin AP-kurssille (ammattipätevyyskurssi). Sinnehän sitten päädyin!”

Ennen Studio Torkkelin perustamista Kimmo oli pyörittänyt Mainos-Reklaamia Kangasalla yhdessä Tarmo Mäkelän kanssa, ja valokuvauksen opettelu oli koko ajan ollut ajatuksissa.

Suoraman studio menestyikin kohtalaisesti, ja sinne Kimmon apulaiseksi palkattiin Lautarinteen Timo, joka nykyäänkin pyörittää Foto Timon liikettä Kangasalla.

Vuonna 1983 Torkkelin perheeseen syntyi tytär Laura, joka sitten myöhemmin liittyi osaksi myös yrityksen tarinaa.

Studio Torkkelin perustaja Kimmo Torkkeli

Suoraman studio toimi viitisen vuotta, mikä oli alunpitäen tarkoituskin. Sinä aikana Kimmon tavoite oli kouluttautua niin hyvin kuin mahdollista. 1980-luvun lopulla Kimmolla oli jonkun aikaa myös studio Tampereella, Erkkilänkadun PMK:n talossa. Pikku hiljaa lehtikuvaukset täyttivät kalenterin ja erityisesti City-lehti työllisti Kimmoa 90-luvulla, eikä studiolle enää ollut käyttöä. Perhe oli muuttanut Sahalahteen, josta Kimmo ajelikin keikoille ympäri Suomea.

Vuonna 1991 Kimmo voitti Suomen Valokuvaajain liiton (myöhemmin Suomen ammattivalokuvaajat ry.) Vuoden Muotokuvaaja -kilpailun ja samana vuonna hänelle myönnettiin Suomen Ammattivalokuvaajien Mestariarvo. (Näitä kuvia laitetaan esille tänne sivulle, jahka ehditään!)

1990-luvun lopulla studio siirtyi Pyynikille Suomen Trikoon kiinteistöön Heleniuksen Samin tiloihin joksikin aikaa. Hääkuvauksia tehtiin jonkin verran myös koti-pappilan salissa kesäisin. Lehtikuvausta oli kuitenkin suurin osa työstä.


Vuonna 2005 tuli sitten muutto omiin tiloihin Hatanpäälle, jossa tehtiin iso remontti studiota varten. Murasen Reetta aloitteli tuolloin valokuvaajan uraansa, ja tulikin Kimmolle assariksi VVI:llä opiskelun ajaksi. Studionaapurina toimi jo silloin Harri Hinkka, josta tulikin nopeasti tärkeä kollega ja yhteistyökumppani.

Laura oli vuonna 2005 aloittanut työt Valokuvia Antero Tenhusen kuvanvalmistamossa Lielahdessa. Lauran yliopisto-opinnot junnasivat, ja pienen sattuman kautta Laura alkoikin vuoden 2006 lopulla opiskella valokuvausta niinikään Matti Kalevan perustamassa VVI:ssä.

Vuonna 2008 Laura perusti oman toiminimen ja yhdessä isä, tytär ja poika Julius perustivat Tuomiokirkonkadulle Suomen Passikuvaamo Osakeyhtiön – tämä yhdistettiin myöhemmin Studio Torkkelin kanssa. Lauran mennessä naimisiin 2013 tehtiin päätös, että Laura jatkaisi Studio Torkkelin yrittäjänä, kun Kimmo myöhemmin jäisi eläkkeelle, ja näin myös toimittiin.

Muutamaa äitiyslomaa myöhemmin, nyt vuonna 2021 olemme tilanteessa, että Laura toimii Studio Torkkelin ”operatiivisena johtajana” (titteleistä emme niin välitä) ja Kimmo viettää enimmäkseen leppoisia eläkepäiviä, joskin kuvaa kyllä jokseenkin säännöllisesti yhä. Studiolla on nykyään kokopäivätöissä Suvi Kivimaa, sekä säännöllisesti kuvaamassa useampi muukin kuvaaja. Haaveemme olisikin, että voisimme yhä enemmän toimia tiiminä toisiamme tukien ja toistemme vahvuuksia hyödyntäen. Maailman on muuttunut, mutta usko Studio Torkkelin toimintaedellytyksiin tulevina vuosikymmeninä on vahva.