onnistunut henkilökuva tai profiilikuva
| | | | |

5 Vinkkiä: Kuinka otetaan onnistunut profiilikuva?

Profiilikuva on käyntikorttisi netissä. Ei siis ole samantekevää, millaisen kuvan itsestäsi näytät. Kissakuvat ja lomakuvat alpeilta tai aurinkorannalta sopivat Facebookiin, mutta olisiko syytä olla myös ihan kunnollinen profiilikuva?

Miksi tarvitaan ammattilaisen ottama profiilikuva?

Suurin osa ottamistani profiilikuvista päätyy LinkedIn-sivustolle tai kuvattavan yrityksen/työpaikan nettisivulle. Ammatillisessa yhteydessä myös ammattilaatuinen kuva on perusedellytys: se antaa kuvan, että olet panostanut profiiliisi, ja siihen kannattaa muutenkin tutustua lisää. Monen pienyrittäjän perisynti on ajatella, että ”ei tämä minun naamani ketään kiinnosta”, mutta päinvastoin: mitä henkilökohtaisempaa palvelua tarjoat, sitä tärkeämpää on tuoda esiin ihmistä sen taustalla!

Olemme Meikkistudio ElinaK:n kanssa pitäneet profiilikuvauspäiviä vuodesta 2017 asti (sitä aiemmin konseptin esiasteella muitakin). Ilahdun aina, kun LinkedIn-feedissäni vilahtaa ottamani profiilikuva – niitä alkaa olla aika paljon! Hyvä kuva on sellainen, joka esittelee henkilön positiivisessa valossa ja näyttää, että häneen olisi mukava tutustua. Tässäpä siis muutama vinkki, kuinka profiilikuvasta tulee juuri sellainen, kuin Sinulle pitääkin!

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

1. Kuvakulma

Hyvä kuvaaja osaa katsoa jokaiselle ihmiselle hänen edustavimman kulmansa. Jos itse tykkäät, että vasen poskesi on kauniimpi, se kannattaa kertoa. Aika usein profiilikuva sijoittuu sivun vasempaan reunaan, joten kasvojen suunta voisi ehkä olla mieluiten oikealle, mutta se ei ole mikään sääntö.

Monilla ihmisillä edustavin kulma on niin, että kasvot/nenä ovat eri suuntaan kuin rintamalinja. Jo valokuvauskoulussani VVI:llä opettajani Tiina kertoi, että etenkin naisen kroppaa kannattaa kääntää kohti s-kirjaimen muotoa. Toisille sopii suorat linjat paremmin.  Yläviistosta kuvaaminen saattaa antaa hoikentavan vaikutelman, mutta selfieistä tuttua vääristymää emme halua.

Kaksoisleuastaan ahdistuville vinkki: leuan voi kuvatessa tuoda eteen – ei alas! – jolloin mahdollinen kaksoisleuka häviää. Livetilanteessa tämä asento saattaa näyttää hassulta, mutta kaksiulotteisessa valokuvassa se toimii!

2. Ryhti

Ryhdin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jos tunnet seisovasi  ”ihan normaalisti”, näytät luultavasti aivan kasaan lösähtäneeltä. Hartioita saa todellakin viedä taakse niin, että ainakin itselläni jo lapojen välissä tuntuu! Kuvaajana olen kyllä ahkera muistuttelemaan tästä. Mielikuvana voit ajatella, että nostat päälakeasi kohti kattoa, niin ryhti nousee kauniiksi. Paino kannattaa yleensä pitää toisella jalalla.

3. Vaatetus ja asusteet

Profiilikuvassa sinä ja kasvosi ovat pääosassa, joten vaatteissa ei kannata olla suuria kuvioita tai isoja kontrasteja, elleivät ne erityisesti tue persoonasi esiin tulemista. Yleensä yksivärinen vaate on paras. Vaatteen pääntie kannattaa erityiseti tsekata, jotta esim. kaulukset pysyvät toivotussa asennossa. Vaatteiden olisi hyvä olla silitettyjä, sillä ryppyistä kangasta ei saa nätiksi edes Photoshopilla. Korujakin kuvassa voi käyttää, jos ne omaan tyyliin istuvat. Kaulakorun pituutta voidaan kuvaa varten vielä hienosäätää klipsuilla.

Jokaisen olisi hyvä tietää suunnilleen, millaiset värit omaan pigmenttiin sopii. Fakta on, että esimerkiksi musta ei useimmille meistä sovi ollenkaan! Yhdelle sopii murretut tai lämpimät sävyt, toiselle kirkkaat, kolmannelle haaleanvaaleat pastellit.  Jos et luota omaan silmään, kerää gallupia lähipiiriltä tai turvaudu ammattilaisen apuun. Värianalyysiin ei minusta pidä suhtautua turhan tiukkapipoisesti, mutta siitä saa hyvän tuen perustuksille, jos oma tyyli tuntuu olevan hukassa.

Silmälaseista vielä muutama sana: jos haluat lasit päähän profiilikuvassa, ne kannattaa  puhdistaa etukäteen. Isot ja kuperat lasit voivat joskus kiillellä salamavaloista ikävästi, jolloin joudutaan valoja siirtämällä ja leukaa laskemalla hakemaan sopiva kuvakulma, eli vähän kompromisseja joutuu ehkä hyväksymään.

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

4. Hiukset ja meikki

Meikki on tärkeä, mutta hiusten osalta jälkikäteen ei ole juuri mitään tehtävissä, joten tsekkaa kuontalo kuntoon! Kampaus saa olla ihan oman näköisesi, mutta tukan täytyy olla puhdas ja kammattu. Jos tyylisi on vauhdikkaammin ”huitaistu” ponnari, sekin sopii, kunhan hyväksyt sen myös lopputuloksessa!

Meikin osalta suosittelen turvautumaan ammattilaiseen. Meidän profiilikuvauspäivissä on usein vaihtoehtona valita 30min päivämeikki tai 15min kevyempi ehostus, missä  kyse on lähinnä huulien ja silmien viimeistelystä, poskipunasta ja puuterista.  Pidempi meikkiaika ei tarkoita, että siinä tehtäisiin vahvempi meikki esimerkiksi silmiin, vaan siinä ajassa ehtii pohjustaa ihon, joka on kuvauksen kannalta tosi hyvä juttu. Meikin tarkoitus ei ole ”näyttää meikatulta” vaan korostaa kauniita piirteitäsi ja toisaalta häivyttää sellaista, joka kuvassa voi näyttää häiritsevältä – ihon epätasaisuus, kiillot  ym.

Vaikka miehiä ei varsinaisesti meikata, ihon tasoitus on myös heille paikallaan. Varsinkin ihon punoittaminen on  suomalaisille tyypillistä, joten väria voidaan tasoittaa ja kiiltoja himmennellä. Myös kasvojen muotoa voidaan maskeeraamalla korostaa sopivasti.

5. Hymy

Tämä on tärkein! 99%:lle ihmisistä hymy on ilmeistä paras (oma empiirinen havaintoni). Hymyn aste on jokaisen persoonan mukaan – hersyvän nauravainen ihminen saa näyttää nauravalta kuvassakin,  jos taas haluaa tuoda esiin asiallisempaa puoltaan, hymy voi olla onnellinen ajatus silmäkulmassa.

Monesti kuvattavat jännittävät, että hymyillessä tulee ryppyjä, kaksoisleuka tai omasta mielestä rumat hampaat näkyvät. Kannattaakin miettiä, onko profiilikuva ajatus lähettää kauneuskilpailuun, vai onko sen tavoite esitellä tutuille ja tuntemattomille, millainen tyyppi sinä olet. Haluatko näyttää kauniilta vai sympaattiselta, jos saat valita vain toisen? Hampaita on helppo myös vähän vaalennella kuvankäsittelyssä, joten sitä voi ihan rohkeasti pyytää.

Meillä on kuvauksissa niin leppoisan rento tunnelma, että hymyjä ei yleensä ole erityisesti tarvinnut maanitella esiin!

Järjestämme profiilikuvauksia yleensä kuukauden tai kahden välein, tulevat kuvaukset ja lisätietoa niistä löydät täältä. Jos sinulla on kaveriporukka, kollegoiden joukko tai mikä vaan yhteisö, voidaan teille järjestää myös oma profiilikuvauspäivä.

Jokaisesta saadaan varmasti edustava profiilikuva!

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia