Profiilikuva on käyntikorttisi netissä. Ei siis ole samantekevää, millaisen kuvan itsestäsi näytät. Kissakuvat ja lomakuvat alpeilta tai aurinkorannalta sopivat Facebookiin, mutta olisiko syytä olla myös ihan kunnollinen profiilikuva?

Miksi tarvitaan ammattilaisen ottama profiilikuva?

Suurin osa ottamistani profiilikuvista päätyy LinkedIn-sivustolle tai kuvattavan yrityksen/työpaikan nettisivulle. Ammatillisessa yhteydessä myös ammattilaatuinen kuva on minusta perusedellytys, jotta profiilisi olisi uskottava ja kutsuva. Se siis antaa kuvan, että olet panostanut profiiliisi, ja siihen kannattaa muutenkin tutustua lisää. Yrittäjille kuva on vielä muitakin tärkeämpi. Monen pienyrittäjän perisynti on ajatella, että ”ei tämä minun naamani ketään kiinnosta”, mutta päinvastoin: mitä pienempi yritys, sitä tärkeämpää on tuoda esiin ihmistä sen taustalla! Lupaan, että hyvä kuva sinusta lisää myönteistä kuvaa myös yrityksestäsi!

Olemme Meikkistudio ElinaK:n kanssa pitäneet laskujeni mukaan kohta 15 erilaista profiilikuvauspäivää, joten ehkä tässä voi alkaa tituleerata itseään jonkun sortin tekijäksi näissä hommissa. Ilahdun aina, kun LinkedIn-feedissäni vilahtaa ottamani profiilikuva – niitä alkaa olla aika paljon! Hyvä kuva on sellainen, joka esittelee henkilön positiivisessa valossa ja näyttää, että häneen olisi mukava tutustua. Tässäpä siis muutama vinkki, kuinka profiilikuvasta tulee juuri sellainen, kuin Sinulle pitääkin!

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

1. Kuvakulma

Hyvä kuvaaja osaa katsoa jokaiselle ihmiselle hänen edustavimman kulmansa. Jos itse tykkäät, että vasen poskesi on kauniimpi, se kannattaa kertoa. Aika usein profiilikuva sijoittuu sivun vasempaan reunaan, joten kasvojen suunta voisi ehkä olla mieluiten oikealle, mutta se ei todellakaan ole mikään sääntö.

Useimmilla naisihmisillä edustavin kulma on niin, että kasvot/nenä ovat eri suuntaan kuin rintamalinja. Jo valokuvauskoulussani VVI:llä opettajani Tiina kertoi, että naisen kroppaa kannattaa kääntää kohti s-kirjaimen muotoa. No, joillekin se ei sovi ollenkaan, ja sitten käännetään napa ja nenä saman suuntaan.  Yläviistosta kuvaaminen saattaa antaa hoikentavan vaikutelman ilman, että kuva silti näyttäisi ylhäältä otetulta. Kaksoisleuastaan ahdistuville vinkki: leuan voi kuvatessa tuoda eteen – ei alas! – jolloin mahdollinen kaksoisleuka häviää. Livetilanteessa tämä asento saattaa näyttää hassulta, mutta kaksiulotteisessa valokuvassa se toimii!

2. Ryhti

Ryhdin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Jos tunnet istuvasi/seisovasi  ”ihan normaalisti”, näytät luultavasti aivan kasaan lösähtäneeltä. Hartioita saa todellakin viedä taakse niin, että ainakin itselläni jo lapojen välissä tuntuu! Kuvaajana olen kyllä ahkera muistuttelemaan tästä. Mielikuvana voit ajatella, että nostat päälakeasi kohti kattoa, niin ryhti nousee kauniiksi. Jos kuvassa on seisaaltaan, kannattaa paino pitää kumminkin toisella jalalla ja muutenkin vyötäröstä alaspäin voi olla paljon rennommin, niin asennosta ei tule liian sotilaallinen. Asentoa voi vaikka mallailla jo kotona peilin edessä. Jos kuvaan halutaan myös kädet näkyville, niiden paikka olisi hyvä olla sinulle luontainen: puuskassa, vyötäröllä, taskussa, leuan alla… Pikku nikseillä nekin saadaan näyttämään kauniille ja sopusuhtaiselle.

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

3. Vaatetus ja asusteet

Profiilikuvassa sinä ja kasvosi ovat pääosassa, joten vaatteissa ei kannata olla suuria kuvioita tai isoja kontrasteja, elleivät ne erityisesti tue persoonasi esiin tulemista. Yleensä yksivärinen vaate on paras. Vaatteen pääntie eli kaula-aukko kannattaa erityiseti tsekata, jotta esim. kaulukset pysyvät toivotussa asennossa. Vaatteiden olisi hyvä olla silitettyjä, sillä ryppyistä kangasta ei saa nätiksi edes Photoshopilla. Korujakin kuvassa voi käyttää, jos ne omaan tyyliin istuvat. Mieti kuitenkin ainakin mahdollisen kaulakorun pituus (tuleeko riipus mukaan kuvaan vai jääkö se roikkumaan liian alas) ja korvakorujen huomioarvo.

Jokaisen olisi hyvä tietää suunnilleen, millaiset värit omaan pigmenttiin sopii. Fakta on, että esimerkiksi musta ei useimmille meistä sovi ollenkaan, kylmän valkoisenkin kanssa vähän sama juttu. Yhdelle sopii murretut tai lämpimät sävyt, toiselle kirkkaat, kolmannelle haaleanvaaleat pastellit.  Jos et luota omaan silmään, kerää gallupia lähipiiriltä tai turvaudu ammattilaisen apuun. Värianalyysiin ei minusta pidä suhtautua turhan tiukkapipoisesti, mutta siitä saa hyvän tuen perustuksille, jos oma tyyli tuntuu olevan hukassa.

Silmälaseista vielä muutama sana: jos haluat lasit päähän profiilikuvassa, ne kannattaa  puhdistaa etukäteen. Jos laseihin on hiottu heijastuksenesto, se helpottaa kuvaamista. Isot ja koverat lasit voivat joskus kiillellä salamavaloista ikävästi, jolloin joudutaan valoja siirtämällä ja leukaa laskemalla hakemaan sopiva kuvakulma, eli vähän kompromisseja joutuu ehkä hyväksymään.

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

4. Hiukset ja meikki

Meikki on tärkeä, mutta hiusten osalta jälkikäteen ei ole juuri mitään tehtävissä, joten tsekkaa kuontalo kuntoon! Sinänsä hiuksissa saa olla ihan oman näköisesi kampaus, ja se on profiilikuvassa jopa suotavaa. Tukan täytyy kuitenkin olla puhdas ja kammattu. Jos tyylisi on vauhdikkaammin ”huitaistu” ponnari, sekin sopii, kunhan hyväksyt sen myös lopputuloksessa!

Meikin osalta suosittelen turvautumaan ammattilaiseen. Meidän profiilikuvauspäivissä on usein vaihtoehtona valita 30min päivämeikki tai 15min pikameikki. Pikameikki on oikeasti pika, eli kannattaa muistaa, että siinä ajassa ei pystytä tekemään kunnollisia pohjustuksia eikä viimeisen päälle smoky eyessia, vaan  kyse on lähinnä huulien ja silmien viimeistelystä, poskipunasta ja puuterista. Ammattilainen toki hoitaa tämän nätimmin kuin useimmat meistä itse 🙂 Pidempi meikkiaika ei tarkoita, että siinä tehtäisiin vahvempi meikki esimerkiksi silmiin, vaan siinä ajassa ehtii pohjustaa ihon, joka on kuvauksen kannalta tosi hyvä juttu. Jos saisin valita, haluaisin tietysti, että jokaisella olisi viimoisen päälle meikki kuvauksissa, mutta toki on niinkin, että jos kuva tulee peukalonpään kokoisena LinkedIn-profiiliin, ei siitä ihan jokaista ihohuokosta tarvitse näkyäkään.

Vaikka miehiä ei varsinaisesti meikata, ihon tasoitus on myös heille paikallaan. Varsinkin ihon punoittaminen on  suomalaisille tyypillistä, joten väria voidaan tasoittaa ja kiiltoja himmennellä. Myös kasvojen muotoa voidaan maskeeraamalla korostaa sopivasti.

profiilikuva profiilikuvaus studio torkkeli

5. Hymy

Tämä on tärkein! 99%:lle ihmisistä hymy on ilmeistä paras (oma empiirinen havaintoni). Hymyn aste on jokaisen persoonan mukaan – hersyvän nauravainen ihminen saa näyttää nauravalta kuvassakin,  jos taas haluaa tuoda esiin asiallisempaa puoltaan, hymy voi olla onnellinen ajatus silmäkulmassa.

Monesti kuvattavat jännittävät, että hymyillessä tulee ryppyjä, kaksoisleuka tai omasta mielestä rumat hampaat näkyvät. Kannattaakin miettiä, onko profiilikuva ajatus lähettää kauneuskilpailuun, vai onko sen tavoite esitellä tutuille ja tuntemattomille, millainen tyyppi sinä olet. Haluatko näyttää kauniilta vai sympaattiselta, jos saat valita vain toisen? Hampaita on helppo myös vähän vaalennella kuvankäsittelyssä, joten sitä voi ihan rohkeasti pyytää.

Meillä on kuvauksissa niin leppoisan rento tunnelma, että hymyjä ei yleensä ole erityisesti tarvinnut maanitella esiin!

Järjestän profiilikuvauksia yleensä kerran–pari vuodessa, tulevat kuvaukset ja lisätietoa niistä löydät täältä. Jos sinulla on kaveriporukka, kollegoiden joukko tai mikä vaan yhteisö, voidaan teille järjestää myös oma profiilikuvauspäivä. Myös yksittäiseen profiilikuvaan voi tulla joko isolle Hatanpään studiollemme ajan varaamalla tai Tuomiokirkonkadun Pikkustudiolle ex tempore. Tällöin suosittelen meikkaajalla käymistä omin päin 🙂

Jokaisesta saadaan varmasti edustava profiilikuva!