Hurmuri kuvassa – lapsikuvaus lapsen ehdoilla
|

Hurmuri kuvassa – lapsikuvaus lapsen ehdoilla

Tänään studiolla kävi kuvassa hymypoika Alpo. Pikkuherra on minulle tuttu kaveri, jota olen kuvannut jo pikkuvauvana (sekä ennen syntymääkin masukuvauksissa) joten uskalsin toivoa, että iloiset kuvaukset olisi luvassa. Näinhän siinä sitten kävikin, Alpo nauroi omaan hurmaavaan tyyliinsä melkein koko ajan – vain vaatteiden vaihto sai hänet hetkeksi harmistumaan. Raskasta se kameran edessä hymyileminen tietysti on, joten hirmu pitkään emme kuvanneet, ja herra alkoikin jo viimeisten kuvien aikaan hieroa silmiään vähän väsyneen oloisena. Onneksi hyviä ruutuja oli kertynyt jo enemmän kuin tarpeeksi. 13_ALPO_srgb

Kaikki lapset eivät kuitenkaan ole niin naureskelijoita, ja minusta olisikin tärkeää, että lapsikuvassa lapsen luonne tulisi esiin. Tietysti on kiva, että joitain hymykuvia saataisiin, mutta jos lapsi on ennemminkin arka tai pohdiskelijatyyppi, niin ehdottomasti se minusta saisi näkyä myös kuvissa. Joskus ihanin kuva saattaa olla se, jossa kyynel vierähtää poskelta tai lapsi mutristaa suutaan juuri hänelle ominaisella tavalla. Usein en kuvaajana voikaan tietää, mikä ilme on juuri kyseisen lapsen ”omin”. Kannattaa siis ennen kuvauksia pysähtyä hetkeksi miettimään toiveita kuvauksen suhteen: millaisia kuvia juuri tästä lapsesta olisi tavoitteena saada. Toisaalta lasten kanssa ei kannata liikaa suunnitellakaan – varsinkin pieni lapsi on kuvassa kyllä juuri sellainen kuin on, vanhempien toiveista välittämättä.
19_ALPO_lapsikuva

Yksi asia, johon kuitenkin voimme vaikuttaa on AJOITUS. Se onkin yksi lapsikuvauksen tärkeimpiä onnistumisen elementtejä, joka voi ratkaisevasta vaikuttaa lopputulokseen. Pikkuvauvalla ei vielä rytmiä ole muodostunut, mutta puoli- ja yksivuotiaalla on yleensä jo melko ennustettavissa oleva päivärytmi, ja lapsen vanhemmat parhaiten tietävät, onko lapsi virkeimmillään heti aamulla herättyään vai iltapäivällä päiväunien jälkeen. Oman kokemukseni mukaan useimmille lapsille paras aika on heti aamusta, mutta olen myös tavannut monia ”iltavirkkuja” lapsia jotka ovat vasta myöhään iltapäivällä parhaimmillaan. Joskus voisi olla helpointa tulla kuvaan esimerkiksi illemmalla toisen vanhemman päästyä töistä, mutta toisinaan juuri nämä liian myöhäset kuvausajat ovat olleet melko surkeaa seurattavaa, kun lapsi on jo tulleessaan ollut väsymyksestä äreä. Suosittelen siis miettimään kahdesti, olisiko kumminkin mahdollista sumplia työvuoroja tai pärjätä kuvauksessa vain yhden vanhemman voimin.

Vaikka lapsikuvia ei kannata tarkasti suunnitella – tai ainakaan luottaa, että suunnitelmat saisi toteutumaan – etukäteen kuitenkin voi miettiä juttuja, millä lapsen saa parhaiten hyvälle tuulelle. Monilla lapsilla on tiettyjä ääniä, ilmeitä, lauluja tms. jotka heitä alkavat naurattaa, ja näitä on hyvä vanhemmilla olla ”takataskussa” kuvauksia varten. Olen monesti nauranut, että jos lapsi voisi ottaa videokuvaa edessään pomppivista ja ilmeilevistä vanhemmista ja kuvaajasta, voisi tulla todella hauskaa materiaalia! Vuosia sitten, ensimmäisiä lapsikuvia ottaessani, mietin välillä että mitäköhän nuo perheet mahtavat ajatella, kun pidän kuvatessa mitä kummallisimpia ääniä ja vääntelen naamaa mitä oudompiin asentoihin lapsia naurattaakseni, mutta enää en muista moisia ajatellakaan. Joskus tuntuu, että lapsetkin ihmettelevät, että mitä nuo aikuiset oikein sekoilevat 🙂

Usein – kuten tälläkin kertaa – kuvausten lopputuloksena on niin suuri määrä onnistuneita koevedoskuvia, ettei kaikkia millään voi tilata saati laittaa kotii esille. Siksi meillä on uutena tuotteena tarjolla ylläolevan kaltainen koevedosvideo, johon koostetaan koevedosten kuvista musiikin kera kulkeva esitys, josta sitten voi tehdä vaikka dvd:n itselle muistoksi tai vaikka lahjaksi isovanhemmille. Tämä videomuoto tulee tuotevalikoimaan ensi vuoden alusta, mutta näitä on toki saatavilla halukkaille jo tämän vuoden puolella!
– Laura

Lapsikuvaus studiossamme Tampereen Hatanpäällä 99e, lisätietoja täällä!

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

  1. Voi miten ihana napero, miten joku voi olla nuin söpö! 😀 Mukavia ilmeitä oot onnistunu saamaan talteen.