lapsikuva_B

Otsikon mukainen kysymys aiheuttaa välillä tunneryöppyjä suuntaan ja toiseen. Toinen aiheeseen liittyvä kysymys kuuluu: Saanko minä julkaista valokuvaajan ottaman kuvan netissä? Näitä kysymyksiä koitan hiukan avata näin valokuvaajan vinkkelistä.

Ensinnäkin: valokuvaajalla on aina tekijänoikeus itse ottamaansa kuvaan. Kuvan käyttöoikeuksia eri tarpeisiin voidaan myydä asiakkaille, mutta se, että olet tilannut kuvauksen tai mahdollisesti esiinnyt kuvassa itse, ei vielä välttämättä tarkoita, että saisit kuvan käyttöösi. Se tuntuu monen mielestä oudolta, mutta laki määrittelee tämän asian.

Tekijänoikeuslain mukaan valokuvaaja saa käyttää kuvia portfoliossaan, eikä siihen tarvitse kysyä kuvassa näkyvien henkilöiden lupaa. Perinteisesti vaikkapa valokuvaamon seinällä olevat kuvat ovat esillä portfolion omaisesti, mutta esimerkiksi nettisivuilla oleva portfolio on jo vähän kinkkisempi kysymys. Markkinointikäyttöä varten kuvassa olevilta on aina kysyttävä lupa, mutta onko nettisivujen portfolio markkinointia? Tästä ei tietääkseni ole ennakkotapausta. Toinen kysymys on, vaarantaako kuvan julkaisu henkilön yksityisyyden turvaa. Lapsen kuvan kohdalla on julkaisulle aina oltava vanhemman suostumus.

 

 

Silloin kun valokuvaaja toimii kaupallisesti – kuten minä – on juridiikkaa tärkeämpi näkökulma asiakkaan palveleminen. Vaikka minulla olisi juridisesti oikeus julkaista jokin kuva, en toki sitä tee ilman asiakkaan suostumusta, koska en missään nimessä halua hänelle mielipahaa. Minkään yksittäisen kuvan julkaiseminen ei voi olla sen arvoista, että asiakkaani olisi pian entinen asiakas ja pahimmassa tapauksessa raivokkaan somemyrksyn saattelemana.

Asiakkaissa kuvien julkaisu aiheuttaa monenlaisia reaktioita. Jotkut ottavat kuvan julkaisun kunnia-asiana – heistä otettu kuva on niin hyvä, että kuvaaja haluaa esitellä sitä muillekin! Toisille asia on neutraali, toisille melkeinpä punainen vaate: miksi valokuvaaja käyttää minun kuvaani mainoksena!

Valokuvaajan työn kannalta kuvien julkaisu on kuitenkin aivan välttämätöntä. Tänä päivänä sosiaalinen media on niin suuri osa valokuvaajan markkinointia ja näkyvyyttä, että siellä on aivan pakko olla kuvia nähtävillä. Siksi olen iloinen ja kiitollinen jokaisesta julkaisuluvasta, jonka asiakkailta saan. Lasten kohdalla moni on päättänyt, ettei halua kuvia nettiin antaa, ja tätä päätöstä tottakai kunnioitan.

 

haakuva_33_

 

Mutta miksi asiakkaan kannattaisi antaa kuvaajalle julkaisulupa, ellei mitään erityistä syytä sen kieltämiseen ole. Kuvittele tilanne, että esimerkiksi hääkuvaustilanteessa hääpari on antanut etukäteen kuvaajalle luvan julkaista kuvia. Morsian on kaunis, sulhanen komea – kerrassaan kuvauksellinen pari! Kuvat otetaan upeissa kansallispuiston maisemissa. Jo kuvaustilanteessa kuvaaja myhäilee tyytyväisenä: näistä tulee upeaa materiaalia, voitan näillä vielä Vuoden hääkuva -palkinnon! Kuvaaja innostuu kuvauksesta niin paljon, että antaa kaikkensa, keksii toinen toistaan hienompia kuvakulmia ja asetelmia, hioo valaisun ja asetukset viimeisen päälle, korjaa hunnun millilleen oikeaan kohtaan… Entä jos tässä tilanteessa olisi jo etukäteen tiedossa, että kuvia ei saa julkaista missään?

Omalla kohdallani väitän, ettei julkaisuluvan puuttuminen ole vaikuttanut kuvaustyöhöni. Oma leipäni ei ole kiinni minkään yksittäisen kuvaustyypin töistä. En lupa-asiaa kuvaushetkellä yleensä edes muista, mutta tiedän, että joillekin kuvaajille kuvausluvan evääminen aiheuttaa kertakaikkisen kuvausinnon latistumisen. Moni myös nostaa hintoja tällaisessa tilanteessa reilustikin. Joten lämmin pyyntö: älä ainakaan ihan kiusallasi kiellä kuvan julkaisua, meille valokuvaajille se on tärkeämpää kuin arvaat!

 

haakuva_2

 

Niin, sitten vielä kysymys siitä, milloin saat itse kuvan julkaista. En voi puhua kaikkien kuvaajien suulla, mutta pääsääntö varmasti on, että jos olet saanut kuvaajalta käsitellyn kuvan tiedostona, luultavasti sen saat myös julkaista (kaupallinen käyttö on toinen asia, siitä on aina sovittava erikseen). Koevedoksia ei yleensä haluta julkisuuteen, koska ne eivät vielä vastaa ammattilaatua. Kuvaajan lisäksi sinulla pitää olla lupa kuvassa mahdollisesti näkyviltä muilta henkilöiltä.

Tärkein muistettava asia: kerro aina kuvaajan nimi, kun julkaiset kuvan! Luvattoman paljon somessa näkee mm. profiilikuvina selkeästi ammattilaisen ottamia kuvia, mutta kuvan ottajasta ei tietoakaan. Jos kuvassa oleva henkilö on kuvaan niin tyytyväinen, että haluaa sitä esitellä, niin ehkäpä valokuvaajakin ansaitsisi tulla esiin 🙂

Tällaisia mietteitä tästä aiheesta. Mitä mieltä sinä olet?

ps. Olen saanut luvan julkaista kaikki tällä sivulla olevat kuvat. Olen myöt itse ottanut ne 🙂

Muokattu 10.9.2017: Lähteenä käytetty Valokuvaajan uusi tekijänoikeusopas 2006 (tämän uudempaa opasta ei vielä ole).