Saako valokuvaaja julkaista kuvani netissä?
| | | | |

Saako valokuvaaja julkaista kuvani netissä?

lapsikuva_B

Otsikon mukainen kysymys aiheuttaa välillä tunneryöppyjä suuntaan ja toiseen. Toinen aiheeseen liittyvä kysymys kuuluu: Saanko minä julkaista valokuvaajan ottaman kuvan netissä? Näitä kysymyksiä koitan hiukan avata näin valokuvaajan vinkkelistä.

Ensinnäkin: valokuvaajalla on aina tekijänoikeus itse ottamaansa kuvaan. Kuvan käyttöoikeuksia eri tarpeisiin voidaan myydä asiakkaille, mutta se, että olet tilannut kuvauksen tai mahdollisesti esiinnyt kuvassa itse, ei vielä välttämättä tarkoita, että saisit kuvan käyttöösi. Se tuntuu monen mielestä oudolta, mutta laki määrittelee tämän asian.

Tekijänoikeuslain mukaan valokuvaaja saa käyttää kuvia portfoliossaan, eikä siihen tarvitse kysyä kuvassa näkyvien henkilöiden lupaa. Perinteisesti vaikkapa valokuvaamon seinällä olevat kuvat ovat esillä portfolion omaisesti, mutta esimerkiksi nettisivuilla oleva portfolio on jo vähän kinkkisempi kysymys. Markkinointikäyttöä varten kuvassa olevilta on aina kysyttävä lupa, mutta onko nettisivujen portfolio markkinointia? Tästä ei tietääkseni ole ennakkotapausta. Toinen kysymys on, vaarantaako kuvan julkaisu henkilön yksityisyyden turvaa. Lapsen kuvan kohdalla on julkaisulle aina oltava vanhemman suostumus.

 

 

Silloin kun valokuvaaja toimii kaupallisesti – kuten minä – on juridiikkaa tärkeämpi näkökulma asiakkaan palveleminen. Vaikka minulla olisi juridisesti oikeus julkaista jokin kuva, en toki sitä tee ilman asiakkaan suostumusta, koska en missään nimessä halua hänelle mielipahaa. Minkään yksittäisen kuvan julkaiseminen ei voi olla sen arvoista, että asiakkaani olisi pian entinen asiakas ja pahimmassa tapauksessa raivokkaan somemyrksyn saattelemana.

Asiakkaissa kuvien julkaisu aiheuttaa monenlaisia reaktioita. Jotkut ottavat kuvan julkaisun kunnia-asiana – heistä otettu kuva on niin hyvä, että kuvaaja haluaa esitellä sitä muillekin! Toisille asia on neutraali, toisille melkeinpä punainen vaate: miksi valokuvaaja käyttää minun kuvaani mainoksena!

Valokuvaajan työn kannalta kuvien julkaisu on kuitenkin aivan välttämätöntä. Tänä päivänä sosiaalinen media on niin suuri osa valokuvaajan markkinointia ja näkyvyyttä, että siellä on aivan pakko olla kuvia nähtävillä. Siksi olen iloinen ja kiitollinen jokaisesta julkaisuluvasta, jonka asiakkailta saan. Lasten kohdalla moni on päättänyt, ettei halua kuvia nettiin antaa, ja tätä päätöstä tottakai kunnioitan.

 

haakuva_33_

 

Mutta miksi asiakkaan kannattaisi antaa kuvaajalle julkaisulupa, ellei mitään erityistä syytä sen kieltämiseen ole. Kuvittele tilanne, että esimerkiksi hääkuvaustilanteessa hääpari on antanut etukäteen kuvaajalle luvan julkaista kuvia. Morsian on kaunis, sulhanen komea – kerrassaan kuvauksellinen pari! Kuvat otetaan upeissa kansallispuiston maisemissa. Jo kuvaustilanteessa kuvaaja myhäilee tyytyväisenä: näistä tulee upeaa materiaalia, voitan näillä vielä Vuoden hääkuva -palkinnon! Kuvaaja innostuu kuvauksesta niin paljon, että antaa kaikkensa, keksii toinen toistaan hienompia kuvakulmia ja asetelmia, hioo valaisun ja asetukset viimeisen päälle, korjaa hunnun millilleen oikeaan kohtaan… Entä jos tässä tilanteessa olisi jo etukäteen tiedossa, että kuvia ei saa julkaista missään?

Omalla kohdallani väitän, ettei julkaisuluvan puuttuminen ole vaikuttanut kuvaustyöhöni. Oma leipäni ei ole kiinni minkään yksittäisen kuvaustyypin töistä. En lupa-asiaa kuvaushetkellä yleensä edes muista, mutta tiedän, että joillekin kuvaajille kuvausluvan evääminen aiheuttaa kertakaikkisen kuvausinnon latistumisen. Moni myös nostaa hintoja tällaisessa tilanteessa reilustikin. Joten lämmin pyyntö: älä ainakaan ihan kiusallasi kiellä kuvan julkaisua, meille valokuvaajille se on tärkeämpää kuin arvaat!

 

haakuva_2

 

Niin, sitten vielä kysymys siitä, milloin saat itse kuvan julkaista. En voi puhua kaikkien kuvaajien suulla, mutta pääsääntö varmasti on, että jos olet saanut kuvaajalta käsitellyn kuvan tiedostona, luultavasti sen saat myös julkaista (kaupallinen käyttö on toinen asia, siitä on aina sovittava erikseen). Koevedoksia ei yleensä haluta julkisuuteen, koska ne eivät vielä vastaa ammattilaatua. Kuvaajan lisäksi sinulla pitää olla lupa kuvassa mahdollisesti näkyviltä muilta henkilöiltä.

Tärkein muistettava asia: kerro aina kuvaajan nimi, kun julkaiset kuvan! Luvattoman paljon somessa näkee mm. profiilikuvina selkeästi ammattilaisen ottamia kuvia, mutta kuvan ottajasta ei tietoakaan. Jos kuvassa oleva henkilö on kuvaan niin tyytyväinen, että haluaa sitä esitellä, niin ehkäpä valokuvaajakin ansaitsisi tulla esiin 🙂

Tällaisia mietteitä tästä aiheesta. Mitä mieltä sinä olet?

ps. Olen saanut luvan julkaista kaikki tällä sivulla olevat kuvat. Olen myöt itse ottanut ne 🙂

Muokattu 10.9.2017: Lähteenä käytetty Valokuvaajan uusi tekijänoikeusopas 2006 (tämän uudempaa opasta ei vielä ole).

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 kommenttia

 1. ”Lapsen kuvan kohdalla on julkaisulle aina oltava vanhemman suostumus”. Tuosta väitteestä saan sen käsityksen kuin se perustuisi johonkin lakiin. Mihin lakiin? Tietääkseni valokuvan julkaisemista ja julkistamista koskevassa laissa ei ole ikään liittyviä rajoituksia.
  Olen kyllä siis asiasta kanssasi aivan samaa mieltä, en itsekään julkaise lasten kuvia vanhempien luvatta, mutta teen sen eettisistä syistä, en lain pakottamana.

  1. Moi! Tosiaan tuo ”pykälä” ei liity kuvien julkaisemiseen niinkään, vaan yksityisyyden suojaan. Koitan etsiä mahdollisimman virallisen lähteen ja linkkaan vielä tuohon loppuun. Muuten olen käyttänyt lähteenä valokuvaajan tekijänoikeusopasta, täytyypä linkata sekin!

   1. Tarkistin asiaa, ja tämä perustuu henkilötietolakiin. Lainaus: ”Valokuvat rinnastetaan henkilötietolaissa henkilötietoihin. Kun alaikäisestä otettuja kuvia julkaistaan netissä, sanomalehdissä tai muissa julkaisuissa, jotka kuka tahansa voi nähdä, tarvitaan vanhempien lupa.” Linkki yllä olevaan tekstiin: https://www.mediakasvatus.fi/materiaali/kuvauslupa/

 2. ”Lapsen kuvan kohdalla on julkaisulle aina oltava vanhemman suostumus.”

  Mihin lain kohtaan väittämä perustuu?

  1. Kiitos kommentista 🙂 Tuo liittyy yksityisyyden suojaan, ei suoranaisesti tekijänoikeusasioihin. Siinä missä aikuiselta täytyy olla oma suostumus, vanhempi tekee tämän päätöksen lapsen puolesta. Lapsen yksityisyyden suojasta löytyy tietoa esim. Lastensuojelun keskusliiton julkaisusta.

    1. Tuo ottaa kantaa lähinnä tilanteeseen, jossa julkaistiin arkaluontoisia yksityiselämään kuuluvia asioita. Valokuvien osalta tällaista voisi olla kuva, jossa henkilö kytkeytyy esimerkiksi suoraan johonkin sairauteen tms. Mutta ei alaikäisen lapsen kuvan julkaisemisessa ilman lupaa automaattisesti tapahdu rikosta – fiksuahan se ei yleensä tosin ole, ainakaan jos lupaa on mahdollista kysyä.

 3. Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Vanhemmat eivät omista lastensa yksityisyyttä.

  1. Eivät toki omista, käytännössä vaan vanhemmat päättävät hyvin pitkälti lastensa puolesta. Itselleni juridiikka kumminkin sen verran vierasta, etten ryhdy enempiä väittelemään 🙂

 4. Tarpeellinen kirjoitus, näistä kun vähän väliä kiistellään, ilman tietoa laista tai valokuvaajan näkemyksestä!

  1. Kiitos kommentista! Ongelmat tämän asian ympärillä tosiaan usein johtuvat tiedon ja ymmärryksen puutteesta, meidän kuvaajien pitäisi tarpeeksi tiedottaa näistä asioita omille asiakkaillemme.

 5. Hieno kirjoitus, jossa on uskallettu ottaa kantaa vaikeaan ja sekavaan asiaan.

  En ole juristi, mutta minusta ”Tekijänoikeuslain mukaan valokuvaaja saa käyttää kuvia portfoliossaan, eikä siihen tarvitse kysyä kuvassa näkyvien henkilöiden lupaa” ei enää pidä paikkaansa. Epäilemättä tuo on yleinen tulkinta, mutta Tekijänoikeuslain 27 § on muutettu (22.5.2015/607) ”Tekijänoikeus voidaan, 3 §:n säännöksistä johtuvin rajoituksin, luovuttaa kokonaan tai osittain.

  Kappaleen luovutukseen ei sisälly tekijänoikeuden luovutus. Tilauksesta tehtyyn muotokuvaan tekijä ei kuitenkaan saa käyttää oikeuttaan tilaajan tai, tämän kuoltua, hänen leskensä ja perillistensä suostumuksetta.

  Tekijänoikeuden luovutuksesta eräissä tapauksissa säädetään 30–40 sekä 40 b §:ssä. Mainittuja säännöksiä on kuitenkin sovellettava vain, jollei toisin ole sovittu. (7.5.1993/418)”.

  ”Tilauksesta tehtyyn muotokuvaan tekijä ei kuitenkaan saa käyttää oikeuttaan tilaajan tai, tämän kuoltua, hänen leskensä ja perillistensä suostumuksetta” tarkoittaa minusta, että valokuvaaja ei saa käyttää tilattuja kuvia portfoliossaan ilman tilaajan, eli käytännössä kuvattavan tai hänen vanhempansa, lupaa. Onneksi tämä on pitkään alalla ollut käytäntö.

  Viitattu lainkohta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#L3

  1. Kiitos kommentistasi! En ollut tosiaan tiennyt tuosta lakimuutoksesta, ja muutenkin tunnustan auliisti vajavaisen ymmärrykseni lakiteksteihin liittyen. Itse jäin vielä miettimään, jos portfolio on fyysinen kansio, jota säilyttää vaikkapa omalla studiollaan, niin voiko olla mahdollista, ettei siihen saisi tulostaa itse ottamaansa kuvaa ilman asiakkaan lupaa? Portfolion näyttäminen muille ihmisille tilassa ei kuitenkaan ole julkaisemista. (Nettiportfolioiden asema on muutenkin aika hankala.) Nämä on tosi mielenkiintoisia ja monimutkaisia asioita!

 6. Hei,

  Lakipykälistä sen verran, että henkilötietolakia sovelletaan vain jos tarkoituksena on luoda henkilörekisteri, eli Mediakasvatuksen info on mielestäni siltä osin virheellinen. Tässä Mediakasvastusta luotettavampi lähde, eli tietosuojavaltuutetun info: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sites/default/files/inline-attachments/2017-01/111121_kuva-arkistoesitys.pdf

  Yhdyn kyllä tuohon, että ammatinharjoittajana sitä haluaa pitää asiakkaat tyytyväisinä. Kuvaamisesta ja kuvien jakamisesta on liikkeelle todella paljon väärää tietoa, näitä pitäisi opettaa (oikein) koulussa.

 7. Entä, jos kuvani facebookissa on jaettu. Miten saan selville kuka sen jakoi. Yksityisasetukset suojasivat jakajan.

  1. Heippa Anja! Valitettavasti en osaa tuohon vastata, ilmeisesti kuvan on kuitenkin jakanut yksityishenkilö eikä yritys? Yleensä kuvan, jonka Facebookissa näkee, voi kuitenkin ilmiantaa eli ilmoittaa Facebookille, että siinä on tekijänoikeuden alaista materiaalia tai se on julkaistu ilman lupaa. Onnistuisiko sellainen?